БКВ Тема 1 : Вступ. Значення борошняних кондитерських виробів у харчуванні

Значення борошняних кондитерських виробів у харчуванні людини Аби зберегти здоров'я на багато років, людина має ознайомитися з розмаїттям свого раціону, дотримуватися режиму харчування. Нині кожен відчуває дефіцит чи надлишок окремих поживних речовин чи його комбінацій. Це з тим, що на підвищення рівня якості життя, людина має у розпорядження масу благ: сучасну техніку, компъютери, машини, ліфт, гарячої води тощо. Усе це зводить фізичні навантаження, отже й енерговитрати нанівець. Як наслідок, підтримки маси тіла, і запобігання ожиріння, людина прагне менше їсти, отже, отримує з їжею менше мікроелементів. З іншого боку, основну частину енергії людина має зі споживаних жирів і вуглеводів. Дослідження засвідчили, що основна кількість вуглеводів і жирів людина отримує використовуючи для харчування борошняне печиво. Кондитерські вироби є радість, благо, позитивні емоції, але це - основна складова будь-якої їжі. Наявність солодощів необхідна в нашому раціоні, та їх надлишкове споживання може зашкодити організму. Цукор окремо, або у поєднанні з кондитерськими виробами, забезпечує приблизно 15% калорійності і 24% вуглеводів середньостатистичного раціону харчування людини. Слід пам'ятати, що надмірним вживанням кондитерських виробів й цукру в 25% випадків веде до ожиріння, в 13% - до діабету, у 10% - до сердечносудинним захворюванням. А половина смертей викликано саме серцево-судинними захворюваннями. Борошняні кондитерські вироби являються не від'ємною частиною української кухні. Вони мають велике значення у харчуванні людини. У сучасних умовах поряд із забезпеченням високої якості кондитерських виробів висувається нагальна необхідність у розширенні й поновленні їх асортименту. Шукаючи нові смакові властивості виробів, крім впровадження нових оригінальних рецептів, можна застосовувати різні поєднання вже існуючих н/ф і сировини. Вироби із тіста висококалорійні завдяки вмісту вуглеводів, жирів, білків, мінеральних речовин і вітамінів групи В, РР. А. Центральне місце в кондитерському цеху належить кондитеру. Від його кваліфікації, професійних навиків залежить якість виробів. Кожний кондитер повинен мати такі смакові відчуття і гарне чуття запаху, вміло поєднувати смакові речовини у різних пропорціях для забезпечення приємного смаку і аромату виробів. Також він повинен пам’ятати про санітарно-гігієнічний режим його роботи, весь інвентар повинне перед роботою бути помитий і захищений від бактеріального повітря. Тому що від нього залежить здоров’я людей яким він пропонує свої вироби. Кондитер під час роботи на любому кондитерському виробництві повинен також вміти самостійно скласти рецептуру і технологічну карту тих чи інших виробів, працювати над розробкою та впровадженням нових рецептів.

Коментарі